Het boek bevat foto's van een aantal plekken die ikzelf als bijzonder inspirerend heb ervaren. Naast de foto's heb ik de plekken beschreven en ik heb met woorden geschilderd hoe je ze met een meditatieve intentie kunt beleven.

Het idee voor dit boek ontstond in 1999 toen ik uitgevers Willem Jan van de Wetering en Christien Broekhoven ontmoette in Nieuweschans, waar ik destijds woonde. Ik had een manuscript van mijn roman Lapis aan hun uitgeverij toegezonden. Willem Jan en Christien waren enkele dagen in het stadje en er was dus gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Hoewel Lapis uiteindelijk toch bij een andere uitgeverij is gepubliceerd, klikte het goed tussen ons en kwam de gedachte om samen een boek te schrijven over Spirituele plekken. Het idee bleef als gevolg van drukte vier jaar op de plank liggen, maar eind 2003 kwam het opnieuw ter sprake en werd besloten dat ik het project zou gaan uitvoeren.

Al in mijn kindertijd was ik geïnteresseerd geraakt in de magie van het spirituele en fietste regelmatig naar bijzondere en spannende plekken in Twente (o.a. De Huneborg bij Voltherbroek en de Tankenberg bij Oldenzaal) waar ik ben opgegroeid. Ook in latere jaren bleven dergelijke plekken in Nederland en Europa mij aantrekken. Zodoende kende ik bij aanvang van het project al aardig wat bijzondere plaatsen.
Na uitgebreid research en rondvragen kwamen er uiteindelijk zo'n veertig plekken in aanmerking. Na heel veel weekenden en rondreizen bleven er 19 plekken over die in het boek konden worden opgenomen. Eigenlijk waren het er maar achttien, maar juist omdat het spectrum van spiritualiteit zo breed is, vond ik het een leuk idee om zelf een Spirituele plek te zoeken die niet direct als zodanig door de gemiddelde mens herkend zal worden. Dat is Het Centrum van Nederland geworden, een bijzondere plek in de polder bij Baarn. Juist op deze plaats kun je ervaren dat spiritualiteit altijd een ervaring in jezelf is. Zeker een gekke plek om zelf eens te bezoeken!
Bij sommige plekken had ik ook meer mystieke ervaringen, zoals bij de mummies in het Friese Wiuwert, waar het mij niet lukte om een scherpe foto van het gezicht van een van de mummies te maken. Je vraagt je dan aanvankelijk af wat de betekenis hiervan kan zijn. Ik heb er uit geconcludeerd dat ik de wazige foto van het gezicht niet zou moeten gebruiken voor het boek. Maar iedereen zal er een andere ervaring hebben. Ook de ervaring in het Koepeltje op de Tankenberg was heel bijzonder. Meer daarover kun je in het boek zelf lezen.

Ook wanneer je niets met spiritualiteit hebt, geeft het boek een opsomming van prachtige plekken om te wandelen of gewoon van de natuur te genieten. Ik ben er zelf achtergekomen dat Nederland veel mooier is dan ik wist.